Kirjoittelin jotain muistiinpanoja seminaarissa. Tässä omat tulkintani aiheesta. Toivottavasti tästä on jollekin hyötyä. Tekstin saa kopioida omaan käyttöön, muttei laajemmin.

BOB BAILEY -seminaari 17.8.2010

 

VAHVISTE on tärkeintä. Ilman toimivaa vahvistetta et voi kouluttaa. Vaikeinta on löytää paras vahviste, mutta sen etsiminen kannattaa.

 

Koulutukseen tarvitaan TEKNIIKKA ja TIETO ELÄIMESTÄ. Tarkkaile siis eläintä ja sen käyttäytymistä. Analysoi vähemmän, tarkkaile enemmän.

 

Jos et saa aikaan haluamaasi käytöstä, yksinkertaista asioita. Käytännössä aloita ympäristöstä, mutta myös muissa koulutukseen vaikuttavissa asioissa yksinkertaistaminen auttaa selkiyttämään tilannetta.

 

Käytöksellä on aina seuraus. Koulutuksessa kouluttaja säätelee seurausta ja muokkaa käytöstä tämän avulla. Kouluttajan väärä toiminta ei tuota toivottua tulosta. Väärän toiminta ei muutu oikeaksi, vaikka sitä toistaisi kuinka kauan tahansa.

 

Ihmisen toiminta on kaikkien ongelmien takana! (Esim. väärä ajankohta vahvistamiselle). Saat mitä vahvistat, et sitä mitä haluaisit vahvistaa! Mieti ennen harjoitusta mitä haluat. Visualisoi mielessäsi lopputulos ja mieti mitä vahvistat päästäksesi tähän. Ole siis valmis muuttamaan omaa käytöstäsi.

 

Operantin ehdollistamisen kulmakivet:

1)      Tarkkaile eläimen käytöstä

2)      Sisäistä perussäännöt: (eläin vastaa stimulukseen, vahviste lisää toimintaa, sammuttaminen vähentää toimintaa, rangaistus, yleistäminen)

3)      Mekaaniset taidot

4)      Muokkaa ympäristöä sopivaksi

5)      Tiedä mitä haluat

6)      Tee treenaaminen kannattavaksi kaikille eli sekä itsellesi että eläimelle!

 

Minkä käytöksen haluamme saada aikaan?

Mitä käytöstä meillä on?

-         koulutus tähtää muutokseen näiden kahden välillä

 

Käytös voidaan jakaa sekä tahdonalaiseen että tiedostamattomaan. Molemmat osat toimivat kuitenkin yhtä aikaa.

 

GE = good enough

Pyri aina parempaan. Mikään ei ole tarpeeksi hyvää.

 

Perusperiaatteet: 1) eläin vastaa stimulukseen

2) vahviste lisää toimintaa

3) sammuttaminen vähentää toimintaa

4) rangaistus

5) yleistäminen

 

STIMULUS:

Eläin reagoi erilaisiin stimuluksiin käytöksellä. Kouluttaja voi säädellä stimuluksia, ja siten vaikuttaa eläimen käytökseen. Muista kuitenkin, että stimuluksia tulee kaikkialta. Ympäristön muokkaus on sinun käsissäsi.

 

VAHVISTE

Vahviste on stimulus, joka lisää eläimen käytöstä. Se voi olla sisäinen tai ulkoinen. Vahvistaminen ei rajoitu yksittäiseen tapahtumaan (esim. naksuääneen), vaan se on prosessi, jonka loppukohtaa emme voi tietää. Kaikki naksautuksen ja esim. ruoan mahaan menemisen ja hyvänolon tunteen kehittymisen välillä vahvistuu. Kaikki asiat, jotka tapahtuvat sekundaarivahvisteen ja primaarivahvisteen välillä, vahvistuvat. Muista, että eläin oppii koko ajan.

 

Primaarivahviste on mikä tahansa asia, jonka eteen eläin on valmis tekemään töitä. Eläin määrittää vahvisteen arvon. Usein eläin arvostaa aktiviteettia lelun kanssa (=leikkiä), ei itse lelua. Vahvisteita tulee kaikkialta. Jotta kouluttaja olisi tehokas, hänen täytyy kontrolloida näitä ympäristöstä tulevia vahvisteita mahdollisuuksien mukaan.

 

On olemassa myös itse-vahvisteista käytöstä. Näissä vahvistaminen on eläimen sisäinen prosessi. Esim. koira, joka videolla puhkoi ilmapalloja, eikä välittänyt niiden pamauksista lainkaan.

 

Kouluttajan tehtävänä on etsiä nämä kaikki mahdolliset vahvisteet! Eläimen tarkkaileminen on taas tähän kaiken A ja O.

 

Vahvistaminen voi olla jatkuvaa tai jaksoittaista. Muista, että uuden asian opettamisessa (esim. sheippaamalla) vahvistamisen täytyy olla jatkuvaa. Palkkaat siis aina halutusta käyttäytymisestä. Jos vahvistaminen on tässä vaiheessa vaihtelevaa, alkaa myös eläimen tarjoama käytös vaihdella.

Valikoiva vahvistaminen eli differential reinforcement voi tarkoittaa myös sitä, että tiettyä käytöstä vahvistetaan muita enemmän.

 

Variable reinforcement eli vaihteleva vahvistaminen vahvistaa jo kiinteäksi muodostunutta käytöstä! Esim. seuraamismatkan kasvattaminen keskiarvokaaviolla.

 

Sekundaarivahvisteena käytetään esim. klikkeriä. Nopein tapa tehdä klikkeristä sekundaarivahviste on antaa eläimen toimia ensin itse ja naksauttaa tästä. On muistetava, että eläimet oppivat myös muita sekundaarivahvisteita, kuin mitä haluamme. Ne oppivat, että käden vieminen taskuun, ennakoi namin saamista jne. Toisaalta asiaa voi käyttää myös hyväksi; koira oppii, että ihmisen jäykkä perusasento ennakoi vahvisteen saamista ja niin koira vaihtaa treenimoodille ja hakee kontaktia ohjaajaan. Tämä kaikki on osoitus perusasiasta eli eläin vastaa erilaisiin stimuluksiin.

 

Assosiatiivinen oppiminen eli tilanteesta riippuvainen ehdollistuminen tapahtuu itsestään muun ohessa. Suunnittele treenit siis niin, että ne valmistavat parhaiten siihen toimintaan, mihin käytöksiä lopulta käytetään (esim. kilpailuun). Treenit voivat siis olla kiihottavia tai rauhallisia, lopputavoitteen muoto on riippuvainen tästä eli suunnittele treenit oikein. Tämä on vastaus tuohon viretilan säätelyyn! Eri viretilat opetetaan kunkin käytöksen opettamisen yhteydessä, ne ovat osa käytöstä!

 

Hyvä vahviste on välitön, riippuvainen sitä edeltävästä toiminnasta, arvokas!

1)      Välitön - Mekaanisia taitoja voi aina parantaa!

2)      Contingent – Toiminnan täytyy olla riittävän hyvä, jotta eläin saa vahvisteen. Kriteerin täytyy täyttyä!

3)      Valued – Anna vahvisteena sitä, mitä eläin haluaa!

 

Eläin valitsee aina! On helpompi kouluttaa vahvisteilla kuin rankaisuilla.

 

TIMING – CRITERIA – RATE

Milloin? – Mitä? – Kuinka paljon/ kuinka usein?

 

Oman perustreenin videoiminen näyttä kuinka toimit! Se näyttää kaikki edellä olevat eli nopeutesi, kriteerin pidon ja vahvistamisen laadun. Kiinnitä huomiota itseesi. Mitä teet koulutuksen aikana? Mitä vahvistat?

 

Kaikessa koulutuksessa pitäisi olla etenemistä. Jos kolmessa peräkkäisessä sessiossa ei tapahdu paranemista, et vaadi tarpeeksi. Toisaalta myös kriteeri voi olla metsässä jne. Muuta silloin käytöstäsi!

 

Vahvista vain haluttua toimintaa ja vain yhtä asiaa kerrallaan! Väärän asian vahvistaminen ei vie toimintaa eteenpäin! Älä vain syötä eläintä, vaan huolehdi kriteeristä!

 

Nopea vahvistaminen vähentää eläimen kyseenalaistamista. Hidas vahvistetiheys lisää ympäröivien häiriöiden vaikutusta. Jos kriteeri on liian korkea, vahvistetiheys laskee. Laske siis kriteeriä, jotta frekvenssi pysyisi korkeana. Tee aina nopeammin!

 

Behavior analysis eli käyttäytymisanalyysi tarkoittaa asioiden pilkkomista mahdollisimman pieniin osiin. Kun tavoitteena on esim. seuraaminen, meidän on mietittävä mistä kaikista pienistä osa-alueista se koostuu (katsekontakti, suoruus, sivuetäisyys, paikka…) Kouluttamisella pystymme vaikuttamaan vasteisiin eli pieniin käytöspaloihin. Lopullinen käytös koostuu useasta pienestä vasteesta. Vasteet ovat niitä asioita, joihin yritämme vaikuttaa.

 

CLICK FOR ACTION AND FEED FOR POSITION!

Esim. pyörätuoliseuraamisen opettaminen; vahviste annetaan aina samasta paikkaa. Koiran kannattaa pysyä mahdollisimman lähellä tätä pistettä, jotta se saisi vahvisteen mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti. Niinpä koira itse siirtyy lähemmäs ko. kohtaa, vaikka naksaus annettaisiin koiran ollessa renkaan etuosan tai takaosan kohdalla.

Esim. maahan menon opettaminen; klik, kun koira lähtee menemään maahan, nami alhaalta etutassujen välistä.

Vahvistaminen on prosessi!

 

 

RANGAISTUS

 

Vähentää toimintaa.

Rangaistusta ei koskaan käytetä käytöksen aikaansaamiseksi.

 

Kouluttamalla positiivisesti vahvistaen saadaan n. 95-96 % varmuus toimintaan. Tämän jälkeen rankaisulla voidaan lisätä varmuutta ad 98 %:iin, mutta 100 % varmaa käytöstä ei saada aikaan millään. 100 % varmaa käytöstä ei ole. Rangaistuksella ei tätä tosiasiaa voi muuttaa.

 

Aversiivinen eli epämiellyttävä stimulus vähentää käytöstä. Eläin itse määrittelee, mikä sille on epämiellyttävää!

 

Myös rangaistukset voivat olla primaareja ja sekundaarisia kuten vahvisteetkin.

 

Eläimet yleistävät rangaistuksen erittäin nopeasti. Tämä johtaa sen käytön tehon laskemiseen. Käytännössä koira oppii rankaisuilla nopeasti eli rankaisu on siten kyllä tehokasta. Ongelmana on rangaistuksen seurausten hallinta.

 

 

SAMMUTTAMINEN

 

Jos sammumista ei tapahdu, käytös vahvistuu! Eläimellä on monia teitä saada vahvisteita. Me emme pysty hallitsemaan niitä kaikkia. Eli jos koira tekee väärin, älä anna sen tehdä niin, jottei toiminta vahvistuisi. (Esim. seuraamisen edistäminen ja sen korjaaminen seurauttamalla koiraa yhä pidempään ja pidempään.)

 

Heikko käytös sammuu nopeammin kuin vahva. Vaihtelevasti vahvistettu on vahvempi kuin jatkuvasti vahvistettu käytös.

 

Extinction burst ja spontaneous recovery voivat yllättää sammuttamisprosessissa.

 

Muista, että voit kuitenkin opettaa asian uudestaan. Tätä voi käyttää sammuttamisen ohessa.

 

 

 

YLEISTÄMINEN

 

Yleistämistä voidaan pitää älykkyyden ilmentymänä. Koulutuksen vaikutukset laajentuvat uusiin tilanteisiin.

 

Myös tunnetilat yleistyvät eri tilanteisiin! Vrt. rankaisu edellä.

 

 

 

SHEIPPAUS vs. HOUKUTTELU

 

Sheippaus on kouluttajan tärkein perustaito! Sheippaa ainakin yksi käytös / kk! Not GE!

 

Opeta pienissä osissa, mutta ota vastaan mahdolliset suuremmat harppaukset!

 

Houkuttele vain niin lyhyen aikaa, kuin on tarve. Häivytä houkute hyvin! Houkutelemalla opetettu on yhtä vahva käytös kuin sheipattu, jos sitä vain on vahvistettu riittävän usein!

 

Älä houkuttele, jos ei ole pakko, muta kun houkuttelet, opettele houkuttelemaan hyvin! Kouluttaja vastaa itse teoistaan.

 

 

FIXED ACTION PATTERN

Susan Garretin agi-koira puomin alastulokontaktilla! Koira pysyy paikalla houkuttelusta huolimatta. Samaa voisi hakea luoksetulon pysäytyksiin…

 

MATCHING LAW

 

BEHAVIORAL ECONOMICS

 

 

 

BB 18.8.2010

 

 

Jos asiat eivät toimi, muuta käytöstäsi! Vain omaa käytöstä voi muuttaa, muihin voi vain vaikuttaa! Muut (=eläimet) voivat valita muuttavatko ne käytöstään vai eivät.

 

Suunnittele hyvin. Vain itse tekemällä oppii oikeasti. Jokaisen täytyy itse kehittää itseään. Yritä olla jatkuvasti parempi!

 

Kaikella käytöksellä on seurauksensa. Tämä koskee myös kouluttajaa. Jos et saa haluamaasi toimintaa, muuta omaa toimintaasi. Jos ohjaaja on hidas, koira on hidas. Jos haluat nopeamman koiran, ole itse nopeampi.

 

 

BEHAVIORAL ECONOMICS

 

Tee itsestäsi tarpeeksi arvokas koiralle!

Kehitä tuottavuuttasi käyttäytymisen taloustieteessä.

 

MATCHING LAW

 

Jos koira on kuulolla 10 % treenistä ja hilluu omiaan 90 %, olet vain vahvisteena vain 10 % arvoinen! Meidän tehtävämme on tehdä vahvisteista tarpeeksi arvokkaita. Mutta koira päättää kuinka hyvin tässä onnistumme.

 

Vahvisteen arvo on eläimen sisäinen sille antama arvo. On asioita, jotka vähentävät tätä arvoa;

1)      aiemmat assosiaatiot

-Ihmisen epälooginen käytös (päästää koiran sohvalle, ei päästäkään…) laskee ihmisen vahvistearvoa, sillä koira ei tiedä, milloin ihminen on mukava ja milloin ei. Sama asia koskee rangaistuksia. Ne yleistyvät helposti ja yhdistyvät ihmiseen ja laskevat tämän arvoa koiran silmissä.

2)      kilpailevat stimulukset

- Opeta asiat aina rauhallisessa ympäristössä.

3)      kuinka suuri vaiva koiran täytyy nähdä vahvisteen saavuttamiseksi

- Level of effort: esim. kana haluaa aina nokkia lätkän reunoja, ei keskustaa. Kun sitä palkataan päinvastaisen reunan suunnasta, kuin mitä se nokkaisi, se alkaa hiljalleen siirtyä keskustaa kohden. Samaa asiaa voi käyttää myös hyväkseen, eli vahvisteen arvoa voi laskea antamalla se kauempaa ja pidemmän ajan jälkeen. Eli jos naksautit kanalle reunan nokkaisusta, palkkaa se kaukaa toiselta puolen. Näin omaa virhettä voi minimoida. Sama asia oli pyörätuoliseuraamisen opettamisessa.

4)      aika :

-         viive prim. vahvisteeseen

-         ajan mukana koiran nälkä vähenee ja makupalojen arvo laskee

 

 

 

MEKAANISET TAIDOT + OBSERVOINTI!

 

Missä, milloin, kuinka tarjoilet primaarivahvisteen?

 

Viive vähentää aina vahvisteen arvoa käytöksen suhteen. Kaikki naksun ja vahvisteen väliset käytökset vahvistuvat, mutta vain niissä suhteissa, missä niitä esiintyy toistojen aikana. Tästä johtuen ensimmäinen käytös usein vahvistuu eniten, mutta voit saada myös jotain muuta oheiskäytöstä mukaan! (Esim. pään heiluttelu noudon yhteydessä…) Lähimpänä primaarivahvistetta oleva käytös vahvistuu eniten!

 

Videoi koulutusta ja yritä oikeasti nähdä kaikki käytökset, joita koira tarjoaa!

 

Älä naksuttele toimintoa, jota et halua. Ei siis kaivata lisää naksuttelua, vaan tarkempaa ja laadukkaampaa naksuttelua! Jos et tiedä, mistä naksuttaisit, pidä tauko ja suunnittele!

 

Miksi jotkut käytökset vahvistuvat muita paremmin?

                      - Samat asiat eli viive prim. vahvisteeseen, naksautus ajoittuu sattumanvaraisesti

                      - Koiralle luonolliset asiat vahvistuvat nopeammin esim. haukkuminen!

 

Mitä suurempi massa, sitä suurempi inertia = jatkavuus. Mitä enemmän toistoja taustalla, sitä kauemmin käytös jatkuu ilman vahvisteita! Toisto lisää käytöksen kestävyyttä sekä sammuttamisen että palkkaamattomuuden suhteen.

 

Opeta koira tekemään oikein. Älä anna sen epäonnistua. Esim. videolla kana opetettiin nokkaisemaan poikittain, vaikka se ei ole luontainen toimintamalli kanalle. Kana väisti ylhäältä tulevaa tasoa ja nokkaisi samalla kohdetta ja oppi näin nokkaisemaan pokittain ko. kohdetta.

 

Muuta käytöstäsi, jos toinen ei tajua! Esim. asetelma valmentaja – kanan kouluttaja – kana. Kun valmentaja muuttaa ohjeitaan, kanan kouluttaja tekee toisin ja tämän seurauksena kana tekee niin kuin toivottiin!

 

THINK – PLAN – DO!

Kun treenaat, et enää suunnittele!

 

Koulutuksessa pidä katseesi koirassa!

 

Visualisoi treenit etukäteen ja mieti mitä koira tekee, milloin naksautat, mihin palkkaat?

Koirat ovat käytöksessään varsin ennustettavia, jos vain mietit asiaa etukäteen. Käytä tätä hyväksesi. Tarkkaile eläintä!

 

Ensin täytyy tarkkailla jo olemassa olevaa käytöstä.Vasta tämän jälkeen sitä voi lähteä muokkaamaan!

 

STIMULUSKONTROLLI – THE NAME OF THE GAME!

Vaatii toistoja vieläkin enemmän kuin asioiden sheippaaminen! Ainakin 10 000 toistoa…

 

Keep going signal = The animal gives the behavior to get the signal.

(Videoilla eläin jatkaa kulkemista eteenpäin niin kauan kuin se kuulee signaalin. Eli alkuun eläin katselee ympärilleen. Kun se katsoo oikeaan suuntaan, signaali alkaa ja eläin lähtee kulkemaan katsesuuntaan. Jos suunta muuttuu, signaali loppuu ja eläin etsii uutta suuntaa saadakseen taas kuulla ohjaavan signaalin.) Samaa voi käyttää hyväksi esim. pitkäkestoisissa toiminnoissa tokossa. Hymyile, kun koira tekee oikein. Esim. kaukokäskyissä vihjeen odottamisvälit! Seuraamisessa vihjeenä jne.

 

 

Muista, että hyvät ratkaisut riippuvat hyvistä kysymyksistä!

 

Opettele perusteet!

 

Not GOOD ENOUGH!