Maanantaina treenailimme Niihamassa Sarin kanssa. Jaana & Tommy Trainer's Choicesta tulivat seuraamaan treenejämme, mikä pakottikin hieman terästäytymään... ;)

Suunnittelin Ihkun treenit huomioiden sekä Jessicalta että Suskilta saatuja neuvoja ja homma näytti toimivan, vaikka aina meidän treenivuorolla sade näytti yltyvän! Iihkali-raukka! On vaikea seurata, kun sataa suuriin silmiin!

Mutta Ihkulla siis seuraamista ja noutoa eka sessiossa, tokassa ruutua, tunnaria ja merkille lähetys. Koira kentälle ja kentältä pois tiukassa ruodussa ja kaikki välit, joko seurataen tai niin, että koira odotti paikkamakuussa tai -istumisessa ja sai tulla siitä suorittamaan. Ja Ihku oli superhieno! Se lähti sekä ruutuun että noutoihin kuin kanuunan kuula, ja tästä huolimatta keskittyminen tehtävien suorittamiseen oli tarkkaa. Ruudun keskusta ja ruudusta tullessa seuraamisen paikka löytyivät ilman haparointia! Näin siis jatkan eli pidän koiran hommissa koko kentällä olo ajan ja häkitän sen sit autoon tylsistymään.

J&T palauttelivat meitä aina väleissä maan pinnalle ja muistuttivat perusteista ja taas kerran perusteista! Yksi tärkeä oivallus oli siinä, että naksua kannattaa käyttää oikeasti vain opetusvaiheessa, jotta sen voima säilyisi. Nyt, kun koirat osaavat jo hommia, riittää sekundaarivahvisteena kehu tai "Jap!". Eli kotona uudet asiat opetellaan klikkerille, ja kun ne tuodaan jo opittuina kentälle, voidaan klikkeri unohtaa hiljalleen.

Omia oivalluksiani oli tuo häkittämisen merkityksen tajuaminen vihdoista viimein! Eli jotta voimme vaikuttaa vain positiivisen kautta koiriin, meidän on poistettava niiltä ympäristö, jossa on muita palkitsevia asioita. Eli aivan kuin kanoilla! Kun koiralla on tylsää häkissä, ja sille tämän jälkeen tarjotaan vahvisteita toiminnoista, päästään oikeasti vaikuttamaan käyttäytymiseen. Ja toisaalta, koska koiramme eivät elä häkeissä vaan meidän kanssamme, on myön kielloilla oma paikkansa elämässä. Kaikki nelikentän osa-alueet siis käyttöön, mutta muistaen, että rankaisuilla voi olla sivuvaikutuksia!

Ja Jaanalta tuli hyvä vihje tuon Ei:n suhteen! Sen voi opettaa luopumisen kautta!!!! AIVAN!

Ensin operantti opetus klikkerillä ja namilla. Sitten kaasua kehiin leluilla, jos voima ei muutoin riitä! Eli nyt Ihkulle vain vietillistä massaa noutoihin, jotta kokonaisuus muuttuu sen näköiseksi kuin haluan sen olevan! Ja tässäkin täytyisi muista se, että olemalla tehokas ja nopea, vältyt turhilta korjauksilta! Oppia ikä kaikki!

Kiitos Jaana & Tommy & Sari huisista sadetreeneistä! :)