Olin lauantaina Suski ja Juha Korrin tottispäivää kuuntelemassa ja Ihku pääsi mukaan myös harjoituskoiraksi. Päivä oli erittäin antoisa! Kiitos järjestäjille ja loistaville kouluttajille!

Tässä muutamia tärkeimpiä ajatuksia luennolta:
Koulutus jakaantuu tekniseen osaamiseen ja oikean tunnetilan luomiseen. Lisäksi harjoituksissa on huomioitava kokeenomaisuus!
 
Koulutus täytyy muokata omien tavoitteiden mukaiseksi.
 
Opettele koiran virittely kokeeseen jo pentuna.
 
Kokeenomaisesti käyttäytyvä ohjaaja on mukava ohjaaja! Käytä tätä aina ennen kaikkea kivaa! Tämä toimii myös noudonpalautuksessa!
 
Koira määrittää palkan. Parhaan palkan löytämiseksi koiraa voi testata. Tarkkaile kuinka paljon ja kuinka kauan koira on valmis tekemään palkan eteen!
 
Viretilasta: Jos koira kokee, että palkan saavuttaminen on liian työlästä, se joko litistyy tai kuumuaa persoonastaan riippuen! Molempiin siis sama lääke, eli vahvista ennen kuin koira vaipuu epätoivoon!
 
Aloita ja lopeta treeni selvästi!
 
Tunnetila opetetaan klassisen ehdollistamisen avulla, tekninen osaaminen operantisti!!!
 
Koesuorituksessa ei ole välejä vaan suoritus alkaa kentälle tultaessa ja päättyy, kun kentältä on poistuttu!
 
Hieman viettiteoriaa: Perusviretila sekä ruoka- että saalispalkalle on sopiva nälkä! Avainärsykkeen voimakkuutta voidaan vaihdella (saaliin poismenonopeus). Viettitoiminta = tottista. Viettipäämäärään koiran voi päästää harvoin, jos se on "laiska" ja usein, jos se on "vietikkäämpi".
 
Satunnainen palkitseminen on tehokkainta!!! Testaa koiraa; kuinka paljon se antaa? Missä vaiheessa toistoja koira on parhaimmillaan?
 
Turhauma, patouma ja kanavointi: Aaah! Niin mielenkiintoista, mutta mä käytän näemmä lähinnä turhaumaa ja joskus toki patouttamistakin, mutta kanavointi on jo vaativaa ja vaatii aggression esiin kaivuuta. Toivon, ettei Ihkun kanssa tarvi tuohon lähteä. Aggrea kyllä löytyy, joten on sekin kuitenkin vielä varastossa….
 
Sitten hiukan tekniikasta:
 
Kaiken opetus mahdollisimman oikein heti alusta saakka.
 
Jäävissä koiralla pitäisi olla lupa jäädä!
 
Rento koira tekee oikein: Jos koira on epävarma, sitä pitää auttaa. Jos koira on varma, siltä voidaan alkaa vaatimaan!
Tauko palauttaa koiran siihen tilaan, mistä sillä on eniten kokemusta! Huolehdi siis, että hyvillä kokemuksilla on massaa!
 
Jaksota käsky + palkka: Eli älä liiku ennen naksua! Ensin naksu, sitten maksu!
 
Ensin koira saa tarjota. Sitten opetetaan stimuluskontrolli eli opetetaan, että ennakointi ei kannata!
 
 
Käytännön koulutuksessa Ihku otti noutoja. Huomasin ilokseni, että olin rakentanut palapelin ihan hyvin. Tärkein vinkki Suskilta oli vinkupallon vingutus ja vireen nosto, minkä jälkeen noutokapulan nostot ja tästä vinkupallopalkka! Se toimi sairaan hienosti!
Ihkulla on nyt tekniikka kunnossa, mutta tunnetilalle täytyy tehdä paljon paljon massaa lisää! Ja nyt täytyy oikeasti ruveta treenaamaan, jotta päästäisiin eteenpäin!
 
Iihkali on niin hieno!
 
Ja ps. olihan se hienoa, kun kouluttaja totes "Ai, te olitte ne...!", kun vastasin meidän harrastuksia koskevaan kysymykseen, että Ihku suoritti täs just FH1:n.