Ajoimme entiselle Rotatorin nurmelle jäljestämään Hermiön Outin valvovan silmän alle. Kiitos Outi! Ihanaa, kun löytyy ihminen, joka jaksaa pyyteettömästi auttaa muita jäljestyksen saloihin tutustumisessa!

Troippe jäljesti ensin hyvällä intensiteetillä ja tarkasti työskennellen. HIenoa työtä, ja Outilta loistavia neuvoja, joita minäkin yritin painaa mieleni syövereihin. jatkossa minunkin on muistettava kulmatyöskentelyn aloituksessa kääntyminen heti koiran taa, kun se merkkaa uuden suunnan. Ei tarvi odottaa koiran kääntymistä koko kropallaan, vaan täytyy olla heti valmiina reagoimaan ja tukemaan koiraa, kun suunta muuttuu!

Iihkalille tallasin 200 askeleen jäljen. Alussa ei juuri tuulta, mutta puolivälistä vastatuuli jäljen noustessa notkelmasta ylös. Lyhyehkö heinä. Varsin kuiva pohja. Alkuun tuplanamit ensimmäiselle 10 askeleelle. Sitten yhtä namia ja väliin tuplanameja noin 10 askeleen välein. Kolmesti lyhyet tyhjät, 4-2-4 askelta.

Ja heti analyysiin: Valmistelin koiran huonosti jäljelle lähtemiseen. Alussa koira täytyy koota, kuten missä tahansa tehtävän aloituksessa. Tässä mahdollisesti syy siihen, että jäljestyksen alut ovat olleet hieman levottomia.

Itse jäljellä Ihku nostaa helposti kuonoaan ja nokkii. Lisäksi se hakee askeleen jälkeen hajua suoraan edestä eikä lähde suuntaamaan viistoon kohti seuraavaa askelmaa. Ruohotuppaiden suhteen yrittää "loikata" yli eikä jäljestä mättään "läpi. Nyt mun täytyy ruveta jämäkäksi. Yhtään tällaista ei saa sallia enää. Viettikatkokset eivät haittaa. Ja kun viettikatkos tulee, koiraa EI saa auttaa, vaan sen on selvitettävä jatko itse. Kehut vasta, kun on jatkanut, ja jäljestänyt muutaman askeleen. Eli pidätän, kun koira pääsee varvasnamille, ja pidän siinä, kunnes suuntaa oikeaan nenä matalalla, mistä annan sen välittömästi liukua kohden uutta suuntaa ja seuraavaa askelta. Puolipidätteitä siis. Ja jos koira nostaa päänsä, se pääsee aloittamaan samasta tai aiemmasta askeleesta, mutta ei saa hypätä seuraavalle askelmalle. Sama muuten, jos tarkistelee sivulle. Ja sama pitäminen, kun eteen tulee mätäs, josta haluan koiran menevän läpi eikä yli. Nenän paluu aina sille askeleelle, miltä poikkesi. Palkintona toimii se, että saa jatkaa jälkeä ja mami tulee mukana. Teoriassa helppoa, mutta niin kovin vaikeaa käytännössä.

Jäljellä mun on itse seistävä suorassa ja liikuttava määrätietoisesti. Ei kumartumisia koiran ylle. Jatkossa jäljelle normi kaulapanta ja hihna, missä ei ole mitään hilavitkuttimia, jotka voi osua sukukalleuksiin jäljen aikana. Ja hihnan korkeuden säätö omien käsien (ei vartalon) kulman ja hihnan pituuden vaihtelun avulla.

Voin laittaa väliin yksittäisiä tyhjiä, mutta pidempiä ei vielä. Itse arvioin lisäksi, että pystyn harjoittelemaan ohjaamista paremmin, jos pidän vielä tiiviisti kanta-varvas-namit seuraavilla jäljillä ainakin tällä viikolla. Kun oma ohjaus alkaa toimia, ja koira pysyy alhaalla ja suuntaa oikein, nameja voi vähentää. Mättään läpi ajettaessa viimeinen nami ennen mätästä varpaisiin, ja ensimmäinen mättään jälkeen kantapäähän. Näin saadaan heti palkittua "läpi" meneminen.

Loppukupilla Ihku oli hieman vino. Jäljesti muuten siististi ihan loppuun ! :) Silloin Outi nappasi ruokapurkin ja veti sitä maata pitkin eteenpäin, ja yllättäen Ihku tarjosi uusintana täydellisen suoraa maahanmenoa. Hienoa! Kun maahanmeno on kunnossa, täytyy muistaa että ei ole kiire. Voi laskea ensin kahteen ja sitten rauhassa purkille, ja purkki koiralle.

Juu. Hirveästi kaikkea tosi tärkeetä. Täytyy vielä pureskella ja ruveta sitten vain harjoittelemaan!

Outi leikki Troyan kanssa välissä narupallolla ja tein heti huomioita! Koira pääsi pallolle vasta luvan saatuaan, sitä ennen patosi. Jos yritti härkkiä ennen lupaa, ei saanut leikkimistä vaan irrotuskäskyn. Ja Troippe pyöri kyllä tosi hyvin pallon perässä! Kyttäs, patos ja hyökkäs! Kun ihminen kääntyy jo jaloistaan 90 astetta oikeaan, kädessä oleva pallo siirtyy itse asiassa huomattavan nopeasti saman matkan, nopeammin siis kuin jos liikuttaisi vain kättä... ja toisaalta silloin käden heilumisesta ei tule ylimääräistä ärsykettä, vain pallo liikkuu! Tesatilin tätä ehtoolla kotona Iihkalille ja hops! Sehän toimii!