Olimme Jaanan ja Tommyn kolmannella kanakurssilla 21.-24.7.2011. Kurssi oli LOISTAVA! KIITOS kärsivällisille kouluttajille ja mukaville ryhmäläisille. Ja kiitos Sarille… Ystävyys jatkuu ”pienimuotoisesta” frustraatiosta huolimatta… ;) Opin kurssilla enemmän kuin olisin ikinä uskonut, ja nyt oppi tuntuu linkittyvän myös koirankoulutukseen. Olen siis oppinut jotain ja kokonaisuus alkaa hiljalleen hahmottua. Kirjoitin tajunnanvirralla joitain ajatuksia ylös:

 

Koko koulutus koostuu seuraavista osa-alueista:

1)     erotteleva vahvistaminen

2)     ärsykekontrolli

3)     kriteerin hallinta – jatkuvan käytöksen vahvistaminen

4)     ketjut

 

 

Kun sheippaat, ÄLÄ LIIKU! Kun liikut, liiku tarkoituksella ja nopeasti ja huolehdi palkkauksen suunnasta ja myös sen häviämisen suunnasta. Kanakurssilla ”vi..un hep!” ;)

 

Sheippauksen alussa huolehdi vahvistetaajuudesta, jonka oltava vähintään 12/min. Aseta kriteeri niin alhaiseksi, että onnistut. Kun peruskäytös on muodostunut, nosta kriteeriä ja vaadi enemmän. Tällöin vahvistetiheys luonnollisesti laskee.

 

Tarkkaile eläintä ja jaa sen liike osa-alueisiin, joita sheippaat; esim. kun kana kävelee, katso ensin jalkoja. Kun jalat toimivat, katso katseen suuntaa. Vahvistat sitä käytöstä, jonka kohdalla klikkaat, palkan suunnalla ohjaat toimintaa haluttuun suuntaan. Älä fiksoidu liikaa lopputavoitteeseen, vaan keskity joka portaaseen.

 

Vahvista luupissa aina eri kohtaan. Jos vahvistat kahdesti samaan kohtaan, eläin rupeaa ennakoimaan ko. kohtaa. Jos näin on käynyt, voit ohittaa ongelmakohdan, joko a) naksauttamalla juuri ennen ongelmaa ja palkkaamalla ko. vaiheen ohi tai b) odottamalla, että eläin valitsee yrityksen ja erehdyksen kautta oikein ja vahvistamalla sitten tätä oikeaa käytöstä.

 

Kun olet vahvistanut pari kolme kertaa luupin osaa, katso mitä sinulla on kasassa? Miten paljon eläin tarjoaa käytöstä? Analysoi, missä kohden on ongelma, ja puutu tähän. Asioiden kirjaamisesta tulee kannattavaa kouluttajalle, sillä silloin koulutuskohdat aukeavat.

 

Vahvista osa-alueita. Ketjutus on yhtä vahva, kuin sen heikoin lenkki!

 

Kellota koulutus! Anna eläimelle vain rajoitettu aika ansaita vahvisteita. Tällöin eläin huomaa, että nopea ja tarkka toiminta on kannattavaa.

 

Kun sheippaat, kiinnitä huomiota, kuinka nopeasti eläin on valmis lähtemään uuteen suoritukseen palkkauksen jälkeen! Koulutus on tehokkainta, kun eläin lähtee välittömästi uuteen yritykseen.

 

Kun luot uutta käytöstä sheippaamalla, voit siepata jo esiintyvän käytöksen tai aiheuttaa esim. houkuttelemalla oikean muotoisen käytöksen. Vahvista tätä, kunnes eläin tarjoaa sitä itse. Tämän jälkeen liitä vihje, ja huomioi samalla, että kaikki muu paitsi itse vihje muuttuvat koulutuksen aikana. Kun vihje on liittynyt, voit työstää käytöstä eteenpäin ja ketjuttaa sitä muihin toimintoihin.

 

Yksinkertaista koulutusta mahdollisimman paljon! Etäisyys ja ajan kasvatus varioivan taulukon mukaisesti matkoja ja aikoja vaihtelevasti sekä pidentäen että lyhentäen.

 

Eläin oppii koko elämänsä, stabiilia käytöstä ei siis ole! Kanoilla tämän näkee erittäin hyvin… eli käytös katoaa heti, kun vahvistat väärää, liikut ennen palkkaamista tai muuten vain sössit koko homman!

 

Kun eläin oppii operantisti, myös sen muut opitut käytökset syvenevät helposti. Eläin yleistää operantin asenteen!