Keskustelimme kanakurssin ohessa Rajamäen Jaanan (Trainer's Choice)kanssa Ihkun koulutuksesta ja sain paljon uusia ja vanhoja vinkkejä, kuinka työstää eläimen käytöstä eteenpäin. Ihana Jaana oli käynyt kurkkimassa tätä blogia ja sain paljon kultaakin kalliimpia neuvoja! Kiitos!!!

Tein sitten perjantaina Ihkun elämän ensimmäisen testijäljen CM:n etunurmelle. Jälki oli 125 askelta ja ihan tuore. Lopussa vielä ruokakippo. Vastatuuli.

Ihku lähti jäljelle hyvin, mutta jo 15 askeleen jälkeen nenä nousi ensimmäisen kerran ja sitten aina n. 10 askeleen välein n. 60 askeleen kohdalle, josta loppuun koira jatkoi intensiivisemmin, mutta ei kuitenkaan virheittä. Positiivista oli, että se kuitenkin jatkoi loppuun!

Tein heti viereen uusintajäljen, jossa nameja mukana. Ihku lähti haluttomasti, mutta selvitti tämänkin jotenkin, kunnes puolivälissä stoppasi täysin. Vedin sen pois jäähylle ja aloitimme hetken kuluttua uudestaan paalulta. Nyt työstö oli hyvää ja loppuruokakin ansaittu!

Keskustelimme aiheesta lisää lauantaina ja myös omat tiedostoni prosessoivat tilannetta. Muutin treeniä niin, että otin 15 askeleen jäljestämisen keskiarvoksi ja tein yhden suoran pituisen jäljen eli reilu 200 askelta. Ja Ihkun onnistumis-% oli täydet 100! Uusin vastaavan 300askeleen jäljen illalla ja taas 100% onnistuminen! Ja vielä loppuruoan syömisen yhteydessä suuri havainto vastaehdollistamisen etenemisestä; 3m päässä kuusessa n. 1-2m korkeudella oli kaksi pientä oravaa hippasilla, ja Ihku vain vilkaisi niitä ja jatkoi syömistään. Ruoan loputtua se astahti lähemmäs puuta, mutta kuunteli mua eikä lähestynyt enempää ja lähti sitä vapaana leikkimään mun kanssani frisbeellä! Toki se pysähtyi aina välillä katsomaan haikeasti oravien perään, mutta vaihtoi kuitenkin aina suuntaansa ja lähti frisbilän perään, kun lennätin lelun ilmaan... WOW!

Eilen otin jäljestykseen mukaan kellotuksen! Mittasin aikaa Ihkun jäljestäessä ja totesin, että 20 askeleen keskiarvolla se jäljestää n. 300 askelta n. 6 minuutissa. 6 min olkoon siis ainakin toistaiseksi jäljen pituus ajallisesti. Voin sitten tehdä näitä 6 minuuttisia useampia peräkkäin, kun koira alkaa olla siihen valmis. Nyt naksautan Ihkulle hyvästä jäljestämisestä tuossa n. 6 min kohdalla ja heitän sen eteen jack potin. Siitä sitten tylysti pois jäljeltä, kun koira vielä haluaisi jatkaa ja seuraavalla kerralla uusintayritys.

Tänä aamuna tein uuden testin, jolla oli pituutta 120 askelta. Nyt Ihku jäljesti erinomaisesti 28 askelta, minkä jälkeen pieni nenän nousu ja epävarmuus. Se jatkoi kuitenkin ja kun uudet 28 askelta oli sujunut, vedin sen pois jäljeltä. Olemme siis tuplanneet hyvän jäljestämisen määrän 2,5 vrk:ssa! Wow!

Testin jälkeen tein vielä n. 300 askeleen jäljen 25 keskiarvolla (min 13 askelta, max 38 askelta). Ihku lähti hommaan tosi innokkaasti ja ylitti jäljellä 3 hiekkatietäkin ilman mitään ongelmia. N. 200 askeleen kohdalla alkoi uitenkin olla pientä epävarmuutta ja lopetin jäljen n. 250 askeleen eli 5 min kohdalla jack pottiin ja jäljeltä poisriistoon.

Näin siis jatkamme. Kasvatan tyhjien määrää keskiarvotaulukon mukaisesti ja pidän jäljen keston n. 6 minuutissa. Ja aina mutaman vahvistusjäljen jälkeen teen testin ja katson missä mennään. Teen mahdollisesti useamman 6 min jäljen samassa koulutustilantessa, kun namien määrä yhdellä jäljellä tippuu ja keskiarvo on. esim. 50 tyhjää (25-75). Tavoitteena on saada 4kpl 6 minuutin jälkiä samaan koulutustilanteeseen. Tämä vastaa sitten kokonaisuudessaan vähintään 1200 askeleen jälkeä eli käytännössä FH1-pituutta.

Otan kulmatreeniä erikseen, kuten myös esineitä. Nämä tulevat kuvioon, jahka nämä suorat ensin edistyvät. Täytyy testata myös eri alustoja ja myös vanhentaa jälkeä jossain kohden. Näihin otan sitten matalamman vaatimustason mukaan. Katsotaan mihin saakka näillä päästään. Nyt on 2 kk kokeeseen ja ainakin alun perusteella mulla on suuri usko siihen, että koulutus etenee tällä tavalla nopeammin kuin millään muulla keinolla!