Olen lukenut syksyllä rästiin jääneitä Canis-lehtiä ja eilen päätin testata koiran eniten haluaman vahvisteen käyttöönottoa jälleen kerran. Päivälenksulla kutsuin Ihkua ja sen koskiessa kämmentäni, naksautin ja annoin sille namin ja sitten syöksyimme yhdessä lähistöllä olevaa pupua kohden. Matkalla tuli kaksi jänöä vastaan, joten sain muutaman toiston aikaan.

Tämän jälkeen otin suunnittelemani seuruutreenit ja jösses, kun koira kävi kuumana! Ja siitähän minä heti innostuneena, jotta tää otetaan nyt käyttöön eli pupujahdit ennen tottistreenejä!!! Jahdista siis vauhtia tottikseen!

Kotosalla jatkoin lueskelua ja törmäsin loistavaan artikkeliin vahvisteista ja niiden käytöstä... ja huomasin ohessa lauseen: " Vahvisteena käytetty asia vahvistuu myös itsessään." ....

Pääni löi hetken tyhjää, mutta sitten rupesin miettimään, että kuinkahan tässä oikeasti käy! Saanko pupujahdin stimuluskontrolliin, kuten Jane Killion vai-mikä-se-nyt-olikaan väitti kirjassaan When pigs fly!... vai saanko vain vahvistettua koiralleni huikean jänismoodin?!? Auuuh! 

Ja sitten soitin Jaanalle, joka onneksi pystyi selventämään ajatuksiani ja kriisiytyminen estyi... ja samalla koiran pilaaminen! Huh!

Eli jänisjahdilla varmasti vahvistan hyvät maahanmenot tai tulot, mutta tosiasia on, että myös jahti voimistuu! Ja sitä en halua. Haluan siis vahvistaa maahanmenoa ja nyt rupean oikeasti kasvattamaan sen vahvistamisille massaa, niin että homma toimisi, vaikka paikalla olisi pupu. Suhtaudun pupuun nyt siis häiriönä, jota opetan koirani sietämään ja yritän vahvistaa maahanmenon ja siellä olon niin vahvaksi, että jahtia ei tapahdu! Tässä samassa saan paikkamakuut kuntoon ja hätäsanan vaaratilanteisiin. Ja vaikka olisi houkuttelevaa käyttää pupuja seuruun vedättämiseen, taidan pidättäytyä tältä, jottei mopo karkaa käsistä ennen kuin olen saanut sen hallintaan (= vahvistanut maahanmenon niin vahvaksi, että se toimii pupu-tilanteessakin!)

Heureka! Kiitos Jaana! Taas asiat yksinkertaistuivat kertaheitolla!

Testailin jo pariin kertaan tuota maassa olon vahvistamista ruoan annon yhteydessä ja oli hauska huomata, kuinka koira oikein painaa tassuaan maata vasten, kun yritän nostaa sitä! Se tajusi het, mistä on kyse! Yli pomppimiset on vielä hieman liikaa, mutta aamulla Ihku sieti jo sen, että koira makaa jalkojeni välissä ja mä steppaan paikallani leveässä haara-asennossa.